Sepetim 0

Markalar ve Jenerikler: farkları nelerdir?

Uluslararası sınıflandırmaya göre jenerik, orijinal patentli tıbbi ürünün farmakolojik bir analogudur.

Jenerikler uluslararası kalite standartları kullanılarak üretilir, bu yüzden sahte olarak kabul edilemezler ve tüm dünyada serbestçe satılmaktadırlar. Kural olarak, mevcut herhangi bir ilacın, mevcut marka adının patentinin bitiminden sonra oluşturulan analogları vardır. Bu normal farmasötik uygulamadır

Jenerik ilaçlar, orijinal patentli ilaçlar kadar insan vücudu için etkili ve güvenlidir.

Üretimlerinde benzer bir kimyasal formül kullanıldığından, her analog orijinal ilaçla aynı etkin maddeyi içerir. Jenerik üretiminde orijinal kimyasal formülden sapmak mümkün değildir, çünkü ilaç pazarına girmeden önce her ilaç zorunlu testlerden geçer ve ancak uluslararası gereklilikleri karşıladıktan sonra satışına izin verilir.

Jenerikler nasıl geliştiriliyor?

Tıbbi bir ürünün geliştirilmesi ve üretimi, büyük finansal yatırımlar ve yüksek nitelikli çalışanlar gerektiren karmaşık, çok yıllı bir süreçtir.

Bir tıbbi ürünün geliştirilmesinin başlangıcından ilaç pazarına girmesine kadar 10 ila 15 yıl sürer. Bu süre zarfında bir ilaç firması araştırma yapar, hayvanlar üzerinde klinik deneyler yapar, kimyasal formülü rafine eder ve piyasaya sürülmeden önce daha yüksek sağlık departmanlarından onay bekler.

İlaç pazarında bir markanın varlığı, kısa bir süre için bir patent ile korunmaktadır. Kural olarak, patent koruma süresi, koşullara bağlı olarak 6 ila 12 yıl arasında sürer.

Patent koruma süresi sona erdikten sonra, ilaç firmaları etkin maddeyi farklı bir marka adı altında benzer bir ilacın üretimi için kullanmak üzere lisans satın alabilirler.

Bir jeneriğin uluslararası ilaç pazarında satışı, ancak bu ilacın orijinal ilacın mevcut formülüne göre üretilmesi için tüm koşulların yerine getirilmesi durumunda mümkündür.

Resmi jenerik ilaç üreticileri, üretim sürecinde bir marka ilacın üretimindekiyle aynı kimyasal maddeleri ve teknolojileri kullandıkları için ürünlerinin yüksek kalitesini garanti edebilirler.

Jenerik ilacı ile marka ilacı arasındaki fark nedir?

Jenerik ve marka ilacı arasındaki fark fiyatındadır. Analog ve marka ilacın tüm farmakolojik özelliklerinin tam uyumu ile jenerik her zaman daha ucuz olacaktır.

Bir jeneriğin düşük fiyatı, düşük üretim maliyetleri pahasına elde edilir. Bir marka ilacın çok yıllı gelişimi büyük yatırımlar gerektirir. Bilindiği üzere tüm firma maliyetleri hapların nihai fiyatından karşılanmaktadır. Ve bunlar sadece üretim maliyetleri değil, aynı zamanda pazarlama, lojistik ve diğer tanıtım biçimleri için yapılan harcamalardır.

Jenerik ilaçlar mevcut kimyasal formüle göre üretilir, bu yüzden üretici herhangi bir araştırma çalışması yapmaz. Buna göre, uluslararası pazarda bir jenerik ürünün fiyatı, bir marka ilacın fiyatından birkaç kat daha düşüktür, çünkü ilaç üretim maliyetlerini karşılamak için yüksek fiyat artışlarına gerek yoktur.

Jenerik ilaç ile marka ilaç arasında önemli bir fiyat farkı olabilir. Bir analog 2-3 kat daha ucuz olabilir veya fiyatı 10-15 kat daha düşük olabilir. Bu sadece etken maddeye ve segmente değil, ilacı üreten markanın boyutuna da bağlıdır. Örneğin, mavi Viagra, jenerik ilaçlardan 7-10 kat daha pahalıdır, çünkü Pfizer pazarlamaya milyonlarca dolar harcar ve bu maliyetleri hap fiyatı pahasına karşılamalıdır.

Düzenli ilaç kullanımında, alıcılar marka bir ilaçla aynı sonucu veren bir ilacı az parayla aldığından, jenerik ilaçlar her zaman kazanan olacaktır.


Bloguna geri dön